Hartslagnu

Bij een telefonische 1-1-2 melding van een (mogelijke) circulatiestilstand worden protocollair door de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) twee ambulances naar het slachtoffer gestuurd en wordt het alarmeringssysteem HartslagNu automatisch geactiveerd. Het systeem bestaat onder andere uit een database met aangemelde burgerhulpverleners, in het bezit van een reanimatiecertificaat, en aangemelde AED's.

Moet ik altijd reageren bij een sms-oproep?

Het gaat om een vrijwillig systeem en de burgerhulpverlener reageert alléén op de SMS-oproep als deze daartoe in staat is.

Mocht een hulpverlener, om welke reden dan ook, geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert hij niet op de oproep. De hulpverlener bepaalt steeds zelf of hij op dat moment in staat is om hulp te bieden. Wordt positief gereageerd op de oproep dan is het de bedoeling dat de burgerhulpverlener het bericht opvolgt en zich zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft, of rechtstreeks om de reanimatie op te starten of eerst een AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen meerdere burgerhulpverleners tegelijkertijd een tekstbericht ontvangen (met een maximum van 30 burgerhulpverleners per alarmering). Op deze manier hopen wij, bij voldoende dekking van burgerhulpverleners, binnen zes minuten een reanimatie opgestart te hebben en een AED ter plaatse te hebben.

De slagingskans van een (lokaal) Reanimatie Oproep Netwerk (RON) is sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers/burgers die in het bezit zijn van een geldig reanimatie+AED diploma/certificaat en die zich aangemeld hebben in het systeem.

Meld je nu aan op www.hartslagnu.nl!